به گزارش ساخت و ساز: آسانسورهای هوشمند، نسل جدید سیستم های بالابری هستند که با بهینه سازی مصرف انرژی، تحول قابل توجهی در صنعت ساختمان ایجاد کرده اند. با افزایش تقاضا در شهرهای مدرن و بزرگ دنیا برای نصب آسانسور هوشمند، فناوری هایی پیشرفته از جمله اینترنت اشیا نیز اهمیت پیدا می کند.
فناوری اینترنت اشیا، آسانسورها را با بهبود عملکردها و پروتکل های ایمنی، هوشمندتر می کند. حرکت سریع و ایمن تر بین طبقات از طریق این سیستم ها خیلی راحت تر از قبل انجام خواهد گرفت. سیستم های پیشرفته در آسانسورهای هوشمند، داده ها را جمع آوری می کنند، بر جریان ترافیک روزانه نظارت دارند، و البته امکان نظارت از راه دور برای تعمیرات – نگهداری سیستم بالابری نیز وجود دارد. این فناوری می تواند به کاهش خرابی های آسانسور کمک کند. تجربه کاربری فوق العاده از طریق اینترنت اشیا با اتصال به تلفن همراه به طرز جذابی اتفاق می افتد، دوره انتظار برای رسیدن آسانسور کاهش می یابد و این یک جادوی بزرگ در عصر فناوری است!
سیستم آسانسور مجهز به فناوری اینترنت اشیا چیست و چگونه کار می کند؟
آسانسورهای هوشمند مجهز به اینترنت اشیا از سخت افزارهای سفارشی سازی شده برای اتصال به کنترلگرها استفاده می کنند. این اتصال از طریق رابط Wi-Fi یا LAN انجام می گیرد. ارتباطات به وسیله سیگنال های تولید شده در ترمینال های ورودی و خروجی برقرار می شود.
بخش سخت افزاری، هر گونه تغییرات در سیگنال را تشخیص می دهد و آن را با هسته مرکزی اینترنت اشیا در سیستم به اشتراک می گذارد. داده ها پس از ارسال، برای بررسی بهتر، پردازش می شوند تا از هرگونه خطا جلوگیری شود. سیستم از یک WebSocket برای برقراری ارتباط با رابط کاربری و انتقال یک سیگنال معنی دار استفاده می کند.
آسانسورهای هوشمند مبتنی بر فناوری اینترنت اشیا، هر چیز که باشد یک تحول بزرگ در صنعت سیستم های بالابری و ساختمان سازی است. پیش بینی ها نشان می دهد که ساخت و ساز در جهان به طرز قابل توجهی در آینده افزایش خواهد داشت و تقاضا برای نصب آسانسورهای هوشمند نیز به تبع آن، بیشتر خواهد شد. حتی موقع نوسازی آسانسورهای قدیمی و سنتی نیز از سیستم های مدرن و پیشرفته استفاده می شود.
یک آسانسور هوشمند مجهز به اینترنت اشیا، با تکیه بر هوش مصنوعی تولید می شود، بنابراین، تجهیزاتی ایمن تر، قابل اعتماد و البته بسیار کارآمد هستند. این نوآوری ها برای بهبود تجربه کاربری مسافرانی که از آسانسورها استفاده می کنند، ضروری است؛ بخصوص برای ساختمان های اداری که می تواند زمان انتظار مراجعین به شرکت ها را کاهش دهد.
اجزای تشکیل دهنده آسانسور هوشمند مبتنی بر اینترنت اشیا
بهترین فناوری های آسانسور هوشمند و اجزای تشکیل دهنده آن به صورت زیر هستند:
1- حسگرها:
- شتاب سنج و ژیروسکوپ برای نظارت بر حرکت آسانسور
- سنسورها را برای تشخیص وزن و ترافیک رفت و آمد
- سنسورهای حرکتی، برای کنترل درب آسانسور
- سنسورهای لرزشی برای تشخیص مشکلات مکانیکی
2- قابلیت اتصال:
- بلوتوث با مصرف انرژی کم (BLE)، برای ارتباط با دستگاه های کاربر در برد کوتاه
- Wi-Fi، تلفن همراه (5G – 4G) ، یا اترنت سیمی برای انتقال داده
3- هوش مصنوعی (AI) و یادگیری ماشینی (ML):
- برای تعمیرات و نگهداری پیشگیرانه و پیش بینی خرابی های احتمالی
- تجزیه و تحلیل ترافیک کاربران، برای بهینه سازی زمان توقف و حرکت آسانسور و کاهش زمان انتظار
4- محاسبات بر بستر ابری:
- برای ذخیره سازی داده ها، تجزیه و تحلیل آنها، و نظارت از راه دور
- تعمیرات و نگهداری و بهینه سازی عملکرد
5- اپلیکیشن های موبایل:
- امکان تماس کاربران با آسانسور و انتخاب مقصد از طریق تلفن های هوشمند
- ارائه ویژگی های دسترسی برای کاربران دارای معلولیت
مزایای آسانسورهای هوشمند با اینترنت اشیا در ساختمان چیست؟
استفاده از نسل جدید آسانسورهای هوشمند مبتنی بر IoT، بسیار سودمندتر از آسانسورهای قدیمی و سنتی است، زیرا تجهیزات جدیدتر، کارآمد و منحصر به فرد هستند. داده های ذخیره شده حاصل از گیرنده ها در آسانسورهای هوشمند را می توان ردیابی و بررسی نمود. نصب این سیستم های بالابری هوشمند، مقرون به صرفه است و مدیریت آن به زمان کمتری نیاز دارد. در قسمت زیر با مهم ترین مزایای این آسانسورهای هوشمند آشنا می شوید:
- جلوگیری از دسترسی های غیر مجاز به آسانسور
- پیش بینی مقصد کاربر
- تعمیرات و نگهداری ساده تر و پیشگیرانه
- سود بیشتر برای شرکت ها با ارائه تبلیغات روی صفحه نمایشگر
- امنیت کامل و همه جانبه
- پایداری و طول عمر بالا
- امکان سفارشی سازی بر اساس نیاز ساختمان و کاربران
- امکان مدیریت و کنترل از راه دور از طریق ارتباط با شبکه جهانی اینترنت
آینده آسانسورهای هوشمند مبتنی بر اینترنت اشیا
بازار آسانسورهای هوشمند مجهز به اینترنت اشیا به دلیل افزایش تقاضا برای تجهیزات هوشمند در ساخت و ساز، پتانسیل رشد چند برابری را در سال های آینده خواهد داشت. پیشرفتهای اخیر در فناوریهای IoT و AI، آسانسورها را هوشمندتر کرده است.
زمان و هزینه نگهداری و تعمیرات آسانسور نیز با کاهش دخالت انسان، کاهش می یابد. علاوه بر مزیت نظارت و کنترل از راه دور تا دهه 2030، پیشبینی میشود که آسانسورها از نظر هوشمندسازی بسیار پیشرفته تر شوند. در یک ساختمان هوشمند، آسانسورها می توانند با سرورها ارتباط برقرار کنند تا تجربه کاربری بهتری را ارائه دهند. این جزو یکی از برترین فناوری های جهان است که به شدت در حال پیشرفت می باشد.
منبع: هوش مصنوعی ساختمان